HET MOOIE
GARDAMEER
FERRARI MARANELLO
Enzo Ferrari begon in 1923 als (test)coureur bij Alfa Romeo waar hij al snel de verantwoordelijkheid over het hele team kreeg. In 1929 richtte hij hiervoor de Scuderia Ferrari op, die fungeerde als renstal van Alfa Romeo. Tot 1938 behaalde hij hiermee zeer veel overwinningen met de Alfa Romeo wagens. In 1939 scheidden de wegen van Alfa Romeo en Ferrari echter. Enzo ging weg bij Alfa Romeo en ze kwamen overeen dat de naam “Ferrari” voor 4 jaar lang niet meer in verband zou worden gebracht met racen of racewagens. Enzo richtte daarom Auto Avio Costruzioni op, wat resulteerde in de Auto Avio tipo 815. In 1943 verhuisde de fabriek van Modena naar Maranello, waar het nu nog steeds te vinden is. In 1945 begonnen ze dan eindelijk met het ontwerp van wat de eerste echte Ferrari wagen moest worden, en op 2 maart 1947 was hij klaar: de Ferrari 125 S.

Sinds het eerste jaar van de Formule 1 in 1950 was Ferrari al van de partij. In 1951 won Ferrari voor het eerst een grote prijs dankzij José Froilán González. Het jaar erna werden ze met Alberto Ascari wereldkampioen. Ferrari is de enige constructeur die in de hele geschiedenis van de Formule 1 aanwezig is.

In oktober 2014 nam Sergio Marchionne, de CEO van Fiat Chrysler, de functie over van topman Luca Cordero di Montezemolo.[2] De laatste gaf sinds 1991 leiding aan Ferrari. De twee bestuurders kregen de maand ervoor een meningsverschil over de te voeren strategie. Montezemolo wilde de exclusiviteit van het merk behouden door niet meer dan 7000 wagens per jaar te verkopen.[2] Marchionne wilde de productie juist verhogen.[2] Amedeo Felisa, topman bij Ferrari stopt na 25 jaar werkzaam te zijn geweest bij Ferrari Automobili en draagt zijn taak over aan Sergio Marchionne. Deze nam eerder ook al de taken van Luca Di Montezemolo over die noodgedwongen zijn taak moest neerleggen wegen onenigheid binnen de organisatie.
Na het overlijden van Sergio Marchionne op 25 juli 2018 is er nieuw bestuur aangesteld binnen het automerk. De nieuwe bestuurders zijn John Elkann, hij wordt voorzitter Raad van Bestuur terwijl Louis Camilleri als CEO is aangesteld.
Op 25 mei 1923 behaalde Enzo Ferrari met zijn Alfa Romeo een overwinning op het Saviocircuit. Getuige van de zege waren de ouders van wijlen Francesco Baracca. Na de race hadden Enzo en de ouders een gesprek en de ouders gaven het schild dat hij op zijn vliegtuig had als eerbetoon en onderscheiding aan Enzo Ferrari. Hun zoon vloog namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog met een zwart paard op zijn vliegtuig. Ferrari heeft het schild overgenomen, maar heeft het wel op een gele achtergrond gezet. Dat was namelijk ook de kleur van Modena.

Er zijn drie theorieën over hoe Francesco Baracca aan het paard kwam:

Het kwam van zijn cavalerieregiment
Hij hield van paarden
Hij had het paard van een Duits toestel gehaald, wat in die tijd erg gebruikelijk was. Het paard is het teken van Stuttgart en het zou dan hetzelfde paard zijn als dat van Porsche.
Enzo gebruikte het paard voor het eerst op 9 juli 1932 in Spa. Het is nog steeds een raadsel waarom de staart van het paard van Ferrari omhoog is terwijl die van Baracca omlaag hing.
FERRARI CHALLENGE
FERRARI HYBRIDE
FERRARI 488 PISTA SPIDER
FERRARI SPYDER 488
FERRARI CALIFORNIA TURBO
FERRARI FXX K EVO PROTOTYPE
INGANG FERRARI MUSEUM MARANELLO
FERRARO TQ 10
Copyright (c) 2004 2021   |  Caravan-Gardameer.nl